Pages

Friday, 22 February 2013

SEM BARU


SEM BARU,CERITA BARU TETAPI MATLAMAT YANG SAMA INSYAALLAH
Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang memberi segala nikmat,dan menghadiahkan ujian sebagai tanda kasih sayang Pencipta kepada seorang hamba,semoga kita semua dalam limpah rahmat dan perhatian Allah.selawat dan salam untuk junjungan mulia kekasih Allah Nabi Muhammad SAW.

Sudah seminggu melalui sem baru,pasti kita juga ada target dan usaha yang baru

Apa yang kita selalu kena ingat bahawa
“Kita merancang sesuatu,Allah juga merancang sesuatu untuk kita,dan setiap perancangan Allah adalah yang terbaik untuk kita.Kita merancang hala tuju dengan cita-cita tetapi Allah merancang dan memberi kita sesuatu dengan cintaNya”Begitulah hebatnya kuasa cinta Pencipta iaitu Allah terhadap hambaNya iaitu kita.

APA YANG KITA PERLU BUAT UNTUK SESUATU YANG BARU ( SEM BARU )

1.TAJDID NIAT ( perbaharui niat )
Semua amalan kita berkait dengan niat..bangga dan bahagiakah kita andai kita buat sesuatu kerana manusia?huh..pasti merana hidup jika kita lakukan sesuatu perkara kerana manusia,kata senior waktu sekolah dulu jaga niat sebelum,semasa dan selepas,ya bila saya lihat semula kita memang kena tanya diri kita selalu..aku buat ni sebab apa,kerana apa,untuk apa? kita selalu leka dalam melayari perjalanan hidup ini,Allahu rabbi..rugi dan malulah kita menyusuri hidup sebagai seorang hamba dengan kesombongan. 

Sabda nabi SAW : setiap amalan bermula dengan niat,dan setiap sesuatu mengikut apa yang telah diniatkan…

Kata hukama’ : siapa berusaha dia berjaya,siapa menanam dia mendapat hasil

2.AMBIL IKTIBAR DARI SEM LEPAS

Setiap manusia mempunyai kelemahan dan kelebihan.dan sifat manusia itu fitrahnya inginkan kebaikan,jadi pasti ramai antara kita yang mahu menjadi lebih baik di sem ini,mungkin dulu kita..
*lambat hantar assignment
*bertangguh
*ulangkaji last minit
*mcm2 lagi

Pasti sem ini kita mahukan perubahan..siapa yang sedang berubah..YES..kite geng :)

3.FOKUS
Nak suruh fokus ape ni???fokus kat sini lebih kepada ambil berat..ambil berat semua perkara
ILMU duniawi dan ukhrawi…
Ilmu ini semuanya milik Allah,amat kerdil diri kita mendapat pinjaman nikmat ilmu daripada Allah,kadang-kadang kita lupa untuk bersyukur atas nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada kita
Jom sama-sama kita fokus di dalam kelas insyaallah dalam masa yang sama menyempurnakan ibadah2 lain.Sesungguhnya Allah meninggikan darjat orang-orang yang berilmu.
Ustaz dan ustazah selalu pesan : jangan lupa doa supaya kita mendapat ilmu yang bermanfaat,kerana semua orang boleh menuntut ilmu tetapi bukan semua orang mendapat ilmu yang bermanfaat.

4.MENGHADAPI UJIAN..
“ apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan , “ Kami telah beriman” dan mereka tidak diuji? ”
“ Dan sungguh,Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka,maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan mengetahui orang – orang yang dusta ”
( Surah al ankabut ayat 2-3 )

Selalu bila cerita bab ujian..mesti orang akan ingat air mata..sebenarnya semua perjalanan hidup kita ini adalah ujian dari Allah..Suka,Duka  atau mungkin ini situasinya :
1.susah nak faham cikgu ajar
2.faktor sekeliling
3.pindah kelas untuk sem baru
4.dan lain2 situasi 
5.dapat pointer tinggi

Apa tindakan pertama kita untuk mengharungi ujian adalah ‘bersangka baik dengan Allah + kawal emosi + fikir untuk menyelesaikan masalah atau menghadapi ujian’

Teringat pesan seorang ustaz semasa belajar dikulliah dulu :janganlah kita pinta pada Allah untuk kurangkan ujian kepada kita tetapi mohonlah kepada Allah agar Allah kuatkan bahu kita untuk memikul ujian yang diberi.
ust juga kata bila hadapi ujian berdoalah pada Allah : Ya Allah aku redha andai ini ujian untuk meningkatkan ketakwaanku kepadaMu

Firman Allah : Allah tidak akan membebani seseorang melainkan mengikut kesanggupannya..
Surah al baqarah ayat 286.
………………………………………………………………………………………………

-Aku seorang pelajar,dalam kehausan menagih ilmuMu Rabbi demi RedhaMu Rabbi-
Allahua'lam.

saya akhiri entri kali ini dengan 3 gambar biasa yang mempunyai maksud luar biasa


Mohon maaf atas segala kesilapan dalam penulisan,segala yang baik daripada Allah,dan yang buruk dari kelemahan  diri yang serba kekurangan. 

No comments:

Post a Comment